Waar zijn de vrouwen op de socials?

« Terug naar het overzicht

“Waar zijn de vrouwen op de socials?”

Het is een vraag die we regelmatig en terecht krijgen. Je ziet op onze kanalen meer mannelijke dan vrouwelijke kandidaten en dat valt op. Vooral in de ICT-sector, waar vrouwen al ondervertegenwoordigd zijn, willen we dat juist anders zien.

Wij vinden het zelf ook erg jammer en daarom zijn we een paar jaar geleden zelfs gestart met de campagne Meer meiden in IT. Want ook wij vinden dat de sector inclusiever moet. En ja, dat begint bij zichtbaar zijn. Maar de praktijk is complexer dan alleen ‘meer vrouwen op de foto zetten’.

Diagnosekloof bij vrouwen

In onze specifieke doelgroep, neurodivergente talenten, speelt er iets wat vaak onderbelicht blijft: de diagnosekloof. Veel vrouwen met autisme of AD(H)D krijgen pas laat (of zelfs nooit) een diagnose. Dat komt omdat de richtlijnen in het diagnostisch handboek (DSM-V) van oudsher vooral gebaseerd zijn op hoe neurodivergentie zich uit bij mannen. Daardoor wordt het bij vrouwen vaker over het hoofd gezien.

ITvitae-collega Chantal over dit onderwerp: "ik spreek uit ervaring. Als vrouw met ADHD kreeg ik mijn diagnose pas op latere leeftijd. Er werd vroeger nooit gezegd dat ik ‘zo druk’ was. Van buitenaf leek ik rustig, maar van binnen raasde er een wervelstorm. En ik weet dat ik daarin niet de enige ben. Inmiddels is er gelukkig steeds meer kennis. Dat merken we ook bij ITvitae: waar we een paar jaar geleden soms maar één vrouw in een klas hadden, zijn dat er nu vaak drie tot vijf op een groep van 12 tot 15 personen. Een fantastische ontwikkeling!"

Maar waarom zien we die vrouwen niet terug op de socials?

Dat is een goede vraag maar heeft een simpel antwoord: omdat niet iedereen het fijn vindt om in de spotlight te staan. Zeker binnen onze doelgroep voelt gefotografeerd of geïnterviewd worden spannend of te persoonlijk. Daar hebben wij alle begrip voor en die keuze respecteren we. Chantal: "Ook ík draai regelmatig mijn hoofd weg zodra er een camera in de buurt komt. Laat staan dat ik zomaar voor een interview ga zitten om mijn hele levensverhaal te delen."

Dus nee, de afwezigheid van vrouwen op onze tijdlijn betekent niet dat ze er niet zijn. Het betekent dat we hun grenzen respecteren. Inclusiviteit zit niet in ons beeldmateriaal maar in ons DNA.

Hopelijk voel je dat ook, of je nu met ons samenwerkt of gewoon meeleest.

Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort

Limburglaan 24, 5652 AA Eindhoven

Routebeschrijving ITvitae

Disclaimer   Privacybeleid   ANBI

© ITvitae – Ontwikkeld door Ikabus